Öğretmen evi toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Antalya Tarım İl müdürü Bedrullah Erçin, Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı çiftçilere dekar başına 20 lira, meyve, sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan çiftçilere de dekar başına 15 lira destekleme ödemesi yapılacağını bildirdi.
Erçin, “İyi Tarım Uygulamaları Desteği’nde bireysel veya grup halinde meyve, sebze ürünlerinde veya örtü altında iyi tarım uygulamaları yapan, yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2009 yılında düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı 2009 üretim sezonunda kayıtlı olan ve zamanında başvuru yapan üreticilere desteklemelerin verileceği belirtildi. Söz konusu destek ödemelerinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ÇKS’de kayıtlı oldukları ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini ifade edip, çiftçilerin bu destekten yararlanmalarını tavsiye etti.
Tarım danışmanı şart
Tarım İl müdürü Erçin, İlçede çiftçilerin sorunlarının çözümü ve ürün kalitesi ile verimini yükseltmek için her türlü çalışmaları yaptıklarını bunların başında ise ‘Danışman Ziraat Mühendisi‘ uygulamasının geldiğini söyledi. Erçin, “Çiftçilerimizin daha yüksek verim almaları için düzenlenen “Danışman Ziraat Mühendisi” uygulamasından ne yazık ki çiftçilerimizin büyük bölümünün haberi yok. Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan uygulamada her çiftçimizin kendisine danışmanlık yapacak bir Ziraat Mühendisi tutma hakkı yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme ile çiftçilerimiz kendilerine danışmanlık yapması için kooperatifler tarafından belirlenen ve danışmanlık yapmak için gereken kursu bitiren Ziraat Mühendislerimiz ile birlikte çalışabilecek. Bunun için çiftçimiz hiçbir ücret ödemiyor, bu ücreti devletimiz çiftçiye ödüyor çiftçi de Ziraat Mühendisine ödüyor. Çiftçimiz hiçbir masraf etmeden daha kaliteli ekim yapmak, daha yüksek verimde ürün almak için Ziraat Mühendisimizin bilgilerinden faydalanacak. Yani bir aile hekimi gibi Ziraat Mühendisleri de çiftçimizin sürekli yanında olacak. Ekim döneminden sulama, ilaçlama, çapalama, gübreleme ve hasat zamanına kadar her aşamada mühendisler çiftçilerimizi bilgilendirecek ve yönlendirecek” dedi.
Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin, Çiftçilerimize bir kez daha seslenmek istiyorum, Danışman Ziraat Mühendisler sizleri her konuda bilgilendirip hangi ürünün ekileceğini söyleyecek. Ekilen ürünün ekim zamanından hasat zamanına kadar her aşaması mühendislerimiz tarafından incelenecek. Bunun içinde çiftçimiz hiçbir bedel ödemeyecek. Şu anda danışman ziraat mühendisi olarak hizmet vermek isteyen arkadaşımız hazır bekliyor” dedi.ADEM DURMAZ