Telefon
WhatsApp
KORKUTELİ İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN “KALBİNİZİ KORUYUN” ÇAĞRISI
Korkuteli Sağlık İlçe Müdürlüğü tarafından vatandaşlara yönelik “Kalbinizi koruyun” çağrısı yapıldı.
Korkuteli Sağlık Grup başkanlığı tarafından yapılan açıklamada; “Sevdiklerinizin hayatlarını kurtarmanız için sizleri, hemen bir şeyler yapmaya çağırıyoruz. Sadece birkaç küçük değişiklikle bile, onların kalp hastalığı ve inme riskini azaltabilirsiniz. Onları sağlıklı beslenmeleri, daha fazla hareket etmeleri ve tütün kullanmamaları için yüreklendirebilirsiniz.
Söylemenin yapmaktan çok kolay olduğunun farkındayız, fakat aşağıda verdiğimiz ipuçlarının bir başlangıç yapmanızı kolaylaştıracağını umuyoruz. Çocuklarımızın şimdiden, kalp sağlığı dostu bir yaşam alışkanlığı kazanmalarını ve bunu ömür boyu sürdürmelerini sağlayabilirsek, kalp hastalığı ve inmenin, gelecekte yaratacağı riskleri bugünden önlemek için bir fırsatımız olabilir. "
1. Hareket Edin
Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin %6'sı hareketsizlikten kaynaklanmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kalp hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır.
Haftada beş kez 30 dakika süreyle yapılan aktiviteler, kalp hastalığı ve inme riskini azaltacaktır.
Fiziksel aktivite mutlaka egzersiz yapmayı gerektirmez! Örneğin bahçeyle uğraşırken, yemek pişirirken ya da evi temizlerken çocuğunuzdan yardım etmesini isteyebilirsiniz!
Gerçekçi hedefler koyun. Aktivite düzeyini yavaş yavaş artırın, zorlamayın. ilk günden maraton koşmasını istemeyin.
Yakınınızdaki fiziksel aktivite olanaklarını araştırın. İlçemizde uygulamaya konmuş olması olası aktivite programları, yoğun iş temponuzda size yardımcı olabilir.
Aile hekiminizden görüş alın.
2. Kalp Sağlığına İyi Gelen Besinler Tüketin
Günümüzde giderek daha fazla insan, şeker, tuz, doymuş yağ ya da trans yağ içeriği yüksek olan işlenmiş gıdalar tüketmektedir. Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, dünyada önde gelen 10 ölüm nedeninden 4'ü ile doğrudan bağlantılıdır!
Meyve ve sebzeler açısından zengin olan kalp sağlığı dostu bir beslenme şekli, kalp hastalığı ve inmeden korunmaya yardımcı olur.
Sevdiğiniz gıdalardan vazgeçmeniz zor olabilir. Şekerli gıdaları birden kesmektense, mesela çikolata ya da şekerleme yerine çeşitli meyveleri tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı gıdaları çocuklar için ilginç hale getirin. Rengarenk sağlıklı gıdaları seçin ve yemek pişirirken bunları kullanın.
Tuz tüketimini günde beş gramla (bir tatlı kaşığı) sınırlandırın.
Porsiyonlarınızı gözden geçirin; daha küçük tabaklar kullanın; tükettiğiniz meyve ve sebze porsiyonlarının et ya da karbonhidratlı gıdalardan daha fazla olmasını sağlayın.
3. Tütüne "Hayır"!
Tütün içen her iki kişiden biri, tütünle ilişkili hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Günümüzde sigara içen çocukların ve gençlerin sayısı ne yazık ki giderek artmaktadır. Her yıl aralarında çocukların da bulunduğu 600.000'den fazla insan, tütün kullanmadıkları halde pasif içicilik nedeniyle yaşamlarını kaybetmektedir. Bebeklerde tütün dumanına pasif maruziyet nedeniyle ani ölümler yaşanmaktadır.
Sigarayı bırakmak ve sigara dumanına pasif maruziyetten korunmak, kalp hastalığı ve inme riskini azaltır.
Evinizde sigara içilmesini yasaklamanız, ailenizin geleceği açısından çok önemlidir.
Çocuklarınıza sigara kullanmanın tehlikelerini anlatın, sigaraya başlamamaları için onlara yardımcı olun.
Eğer sigarayı bırakmakta zorlanıyorsanız, tavsiyeler almak üzere hekime başvurun. Sigarayı bırakmanıza yardımcı olabilecek destek hizmetlerinden faydalanın.
4. Kan Değerlerinizi Ve Kilonuzu Öğrenin
Dünyanın neresinde olursanız olun yukarıdaki önerileri uygulamanız halinde hem kendinizin hem de ailenizin kalp hastalığı ve inme yükünü hafifletebilirsiniz. Ancak düzenli sağlık kontrollerinden geçmek en az bu adımlar kadar önemlidir.
Aile Hekiminize başvurun; kan basıncı, kolesterol ve glukoz düzeylerinizi, kilonuzu ve vücut kütle indeksinizi (VKİ) ölçtürün.
Toplam kardiyovasküler hastalıklar (KVH) riskinizi öğrendikten sonra, kalp sağlığınızı iyileştirmek yönünde daha elle tutulur bir plan yapabilirsiniz. Bu planı evde kolayca görebileceğiniz bir yere koyun! Eğer tedavi almanız gerekiyorsa doktorunuz bu konuda da size tavsiyelerde bulunacaktır.
Birlikte çalışarak insanların daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmelerine yardımcı olabiliriz.
Çoğunlukla yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, fazla kilo ve obezite, tütün kullanımı ya da diyabet gibi risk faktörlerinin tetiklediği kalp hastalığı ve inme önlenebilir hastalıklardır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanarak, düzenli egzersiz yaparak ve tütün kullanmayarak bu hastalıklardan büyük ölçüde korunabilirsiniz.
Kalp hastalığı ve inmeyi içeren kardiyovasküler hastalıklar (KVH) nedeniyle insan yaşamı vaktinden önce sona ermektedir. Bu hastalıklar nedeniyle her yıl dünya genelinde 17.3 milyon kişi yaşamını yitirmektedir. Bu sayının 2030 yılında 23 milyon olması beklenmektedir.
Kalp hastalığı ve inmenin, yaşlıları, erkekleri ve zengin toplumları daha fazla etkilediği yanlış bilinen bir gerçektir. Her ne kadar erkeklerin ve kadınların karşı karşıya oldukları risk ayrı ayrı hesaplanmamış olsa da, kardiyovasküler hastalıklar (KVH) her iki cinsiyeti de etkiler. Aslını sorarsanız, kadınlar arasında bir numaralı ölüm sebebi, her 3 kadından 1'inin ölümüne yol açan kalp hastalığıdır. Her bir dakikada yaklaşık bir ölüm olayı yaşanması çok üzücüdür. Kadınların kardiyovasküler hastalıklar (KVH) risklere ilişkin gerçekleri öğrenmeleri, ayrıca kendilerini ve ailelerini bunlara karşı korumaları, artık bir ölüm kalım meselesi olarak görülmelidir.
Çocuklar da risk altında! kardiyovasküler hastalıklar (KVH) riskleri, doğum öncesinde fetal dönemde başlamakta ve sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve tütün kullanımı sonucu çocukluğun ilerleyen dönemlerinde giderek artmaktadır.
Kalp hastalığı ve inme açısından çocuklar, iki kat risk altında bile olabilirler. Sevdikleri birini hasta görmenin yarattığı duygusal sonuçlara katlanmak zorunda kalabilen çocukların, kalp hastalığı ve inmenin fiziksel sonuçlarından kaynaklanan riskiyle de yüzleşmeleri gerekebilir.
Modern toplumda çocuklar, "kötü" yağ ve şeker içeriği yüksek bol kalorili besinlerle beslenmektedirler. Bilgisayar oyunları gibi kişiyi fiziksel aktivitelerden uzaklaştıran bağımlılıkların yanı sıra, tütün kullanımını teşvik eden reklamlar ya da pasif içicilik nedeniyle çocukların tütün dumanına maruz kalması sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Hem çocuklarımızın iyiliği hem de kendi sağlığımız için kardiyovasküler hastalıkların (KVH) risklerinden kaçınmalı ve bir an önce sağlıklı yaşam için harekete geçmeliyiz.
Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 33 29 1 90
2 FB  Fenerbahçe 33 27 1 86
3 TS  Trabzonspor 33 17 12 55
4 BJK  Beşiktaş 33 15 12 51
5 İBFK  Başakşehir 33 14 12 49
6 ÇRZ  Ç.Rizespor 33 14 13 48
7 KSM  Kasımpaşa 33 13 13 46
8 ANT  Antalyaspor 33 11 10 45
9 ALNY  Alanyaspor 33 11 10 45
10 SVS  Sivasspor 33 11 10 45
11 ADS  Adana Demir. 33 9 10 41
12 SAMS  Samsunspor 33 10 14 39
13 MKE  Ankaragücü 33 8 12 37
14 KYS  Kayserispor 33 10 13 37
15 KON  Konyaspor 33 8 13 36
16 GFK  Gaziantep FK 33 9 17 34
17 FKGK  Karagümrük 33 8 16 33
18 HTY  Hatayspor 33 7 14 33
19 PNDK  Pendikspor 33 7 17 30
20 İST  İstanbulspor 33 4 22 16
21

Reklam

Yazarlarımız

Antalya Nöbetçi Eczaneler

Anket

Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150
Sidebar Alt Kısım İkili Reklam Alanından İlki 150x150

E-Bülten Aboneliği